top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Weet wat gezonder is dan slank zijn

6 uur per dag rechtstaan in plaats van zitten kan ervoor zorgen dat je geen gewicht aankomt en dat je zelfs extra kilo’s afvalt.


Je moet dit zien
Je moet dit zien

Anneke en Katrien, twee zussen, sporten bij mij. Ze zijn niet tegelijkertijd begonnen, er zat toch ongeveer een goede 2 à 3 maanden tussen. De ene zus is slanker dan de andere. Laten we de andere even “de gezettere zus” noemen. Neem me niet kwalijk, ik bedoel hier niets slecht mee. Er was iets merkwaardigs aan deze zus. Ze presteerde beter dan de slanke zus. Wat bleek nu? Zij sportte al langer in haar leven. Het was niet de eerste keer dat zij lichaamsbeweging deed. Dit maakte dat, ondanks haar extra kilo’s, zij fitter was dan haar slanke zus. Is dit abnormaal? Dat kan goed zijn. Maar “normaal” is ook niet altijd gezond.


Deze zussen tonen ons dat het belangrijker is om fit te zijn ondanks dat je misschien wat extra kilo’s meesleurt. Je hebt vast al gehoord van onderzoeken die aantonen dat gezondheidsrisico's verhogen als je gewicht verhoogt. Dat klopt als een bus… Maar deze risico’s veranderen wanneer deze mensen fit zijn. Als jij extra kilo’s meesleurt, of zelfs 14 te veel.. En je wilt je kansen op een langer leven verhogen, dan moet je niet per se gewicht verliezen. Het is belangrijker om te beginnen trainen. Om te beginnen sporten. Wat je echt nodig hebt, is fit worden. Je moet actief worden. Dikker (niet slecht bedoeld) maar fit zijn is beter dan slank en inactief.


Een zittend beroep?


“Ik heb een zittend beroep dus ik ben al gedoemd tot een minder goede gezondheid”. Nee, je bent daarom niet gedoemd. Ondanks 6 uur per dag rechtstaan in plaats van zitten ervoor kan zorgen dat je geen gewicht aankomt en dat je zelfs extra kilo’s afvalt, wilt het niet betekenen dat een zittend beroep gegarandeerd resulteert in een slechtere gezondheid. Leer jezelf aan om na een bepaalde tijd even recht te staan, een wandeling te maken, een frisse neus te halen of om iets te gaan halen voor te drinken. Wij raden aan om dit elk uur te doen. Ben je dus een uur bezig aan je bureau, leg even alles neer en strek de benen. Ga iets halen om te drinken, ga even een wandeling maken van twee minuten en kom terug. Naast het werk heb je ook nog tijd. Ga sporten, doe aan lichaamsbeweging. Misschien is een fitness wel iets voor jou? Of zwem je graag? Ben je iemand die snel je loopschoenen aantrekt en een toertje gaat lopen rond de blok? Wees actief. Wees fit, zoals Anneke en Katrien waarbij de ene zus toch wat extra kilo’s meesleurde, maar toch fitter en gezonder was. Neem daar een voorbeeld aan. Wees jezelf en wees fit.


Ik sport niet graag


“Dat is makkelijk praten voor iemand die graag sport”. Wij willen je gewoon aanleren dat fit zijn gezonder is dan slank zijn. Denk je dat al onze sporters graag sporten? We hebben gegarandeerd meer mensen die niet graag sporten dan zij die graag sporten. Wij leren je dit niet vanuit een boek maar vanuit het echte leven. Echte coaches geven advies vanuit ervaringen, momenten die ze zelf meegemaakt hebben, vanuit hun fouten die ze vroeger gemaakt hebben en moedigen je aan om te durven. Hoe kan je nu naar iemand luisteren die zelf niet behaald heeft wat jij wilt behalen? Hoe kan je nu luisteren naar iemand die jou gezondheidstips geeft als die persoon zelf niet sport of gezond bezig is? Als je luistert naar iemand, stel jezelf de vraag: “Weet deze persoon over wat hij praat?” of ”Heeft of is deze persoon wat ik wil?”.


Samengevat


In het kort: fit zijn is belangrijker dan slank zijn.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page