top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Rugpijn? Loop jezelf niet kapot

Lopen heeft positieve effecten op het hart en de algemene gezondheid maar kijk verder dan dat. Het is ook belangrijk om de andere spieren van het lichaam te versterken.

Had geen magisch pilletje nodig tegen rugpijn
Had geen magisch pilletje nodig tegen rugpijn

In 2019 had ik een sporter bij mij, Tom. En die man wou een marathon lopen in Polen. Dat was zijn doelstelling en hij had daar trainingen voor uitgevoerd maar botste altijd op het punt waar hij rugklachten kreeg. Na een bepaald aantal kilometer kon Tom niet verder lopen omdat er rugklachten naar boven kwamen. Hij had samengewerkt met een kinesitherapeut maar zonder succes. Hij kon dus niet voorbij die x-aantal kilometer, ik weet even niet exact meer hoeveel het was maar het belangrijke is, Tom was bij mij terecht gekomen met als doelstelling die marathon in Polen. Wat ik met Tom nu beginnen doen ben… is spiertraining. Wij zijn gestart met alle grote spiergroepen in het lichaam te versterken. Niet alleen zijn onderrugspieren maar ook zijn borstspieren, rugspieren, buikspieren en beenspieren. Tom kwam twee keer in de week sporten voor een goed halfuur en dat was het.


Je zou denken, gaat een dik uur per week Tom nu echt helpen met die marathon? Ja, dat was het. Tom had zo goed alle spieren in zijn lichaam versterkt dat zijn marathontraining beter begon te gaan. Hij begon minder rugklachten te ervaren tot op het punt hij trainde zonder rugklachten. Nu kunnen we ook zeggen, achteraf bekeken, dat Tom succesvol die marathon in Polen heeft uitgelopen… zonder rugklachten. Dat was te danken aan zijn krachttraining.


Loop jezelf niet kapot en start spiertraining


Wat we hier in hebben geleerd is dat je jezelf niet kapot moet lopen. Lopen heeft positieve effecten op het hart en de algemene gezondheid, maar kijk verder dan dat. Het is ook belangrijk om de andere spieren van het lichaam te versterken. Tom had heel sterke beenspieren maar toch kon hij zijn trainingen niet voltooien wegens rugklachten. We zijn niet alleen zijn rug gaan versterken, maar alle spieren in zijn lichaam. En dat heeft ervoor gezorgd dat Tom die marathon heeft kunnen lopen. Train je volledige lichaam, doe aan spiertraining.


Spiertraining is de oplossing tegen rugpijn


Tom had geen magisch pilletje nodig tegen de rugklachten. Tom had geen medicijn nodig zodat hij de rugpijn niet meer voelde, neen. Spiertraining was de oplossing. De kost voor persoonlijke gezondheid zou een stuk lager liggen als mensen zich focussen op gezondheid en niet op medicijnen of magische pillen achteraf.


Samengevat


Ga voor twee keer per week spiertraining. Dat is een ideale frequentie. Probeer minstens twee keer per 10 dagen. Daarnaast is rust ook belangrijk. Ga niet te enthousiast elke dag na elkaar dezelfde training uitvoeren. Geef je spieren de tijd om te herstellen. Plan minstens 1 dag rust tussen twee dezelfde trainingen, ideaal is zelfs 2 dagen rust tussen je spiertrainingen. En als laatste, wat eigenlijk als eerste moet komen… slaap voldoende. Slaap 7 tot 8 uur per nacht. Dat zijn de 3 stappen die je kan volgen zodat je jezelf niet kapot loopt.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page