top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

10.000 Stappen per dag is onvoldoende

Bijgewerkt op: 6 aug. 2023

Mensen spenderen gemiddeld 3 uur op toilet per week. Als je dat vergelijkt met anderhalf uur sporten per week, dan mag je niet klagen.


Hier is wat jij niet wist
Hier is wat jij niet wist

We gaan met de deur in huis vallen. Wij gaan in tegen de gezondheidsexperts die beweren dat 10.000 stappen per dag voldoende is om van een goede gezondheid te spreken. Laten we vertellen hoe we hierop gekomen zijn.


Als sportcoach praat ik wekelijks met onbekende mensen die graag een strakker figuur willen, die conditie willen versterken, die rugklachten willen verminderen of die in het algemeen hun gezondheid willen verbeteren. Een van de vragen die ik aan al deze mensen stel is “wat heb je hiervoor al gedaan van sport?”. Regelmatig krijg ik wandelen als antwoord. Dagelijks drie kwartier wandelen met de hond of wekelijks 10 tot 15 km wandelen in het weekend met vriendinnen. En toch zitten deze mensen voor mij met de vraag hoe ze een strakker figuur krijgen, hoe ze hun conditie kunnen versterken, hoe ze die rugklachten kunnen verminderen of hoe ze hun gezondheid kunnen verbeteren. Dit deed bij mij een belletje rinkelen. Blijkbaar zijn die 10.000 stappen per dag toch niet genoeg. Ik heb echt talrijke voorbeelden van leden die 10.000 stappen per dag deden. Was dit goed voor hun gezondheid? Jazeker. Was dit goed voor hun hart? Absoluut. Is dit voldoende om vanaf 10.000 stappen per dag te zeggen “ik heb een goede conditie of ik heb een goede gezondheid”? Neen, dat is niet voldoende.


We vergeten iets heel belangrijk


We vergeten spiertraining. Het is belangrijk dat je twee keer per week, minstens twee keer per 10 dagen aan spiertraining doet. Twee keer per week is niet te veel gevraagd hé. Mensen spenderen gemiddeld 3 uur op toilet per week. Als je dat vergelijkt met anderhalf uur sporten per week, dan mag je niet klagen. Je kan hiervoor naar een fysieke club gaan of je kan kiezen om dit thuis te doen. Er is een oplossing voor iedereen. Er is niet één juist antwoord. In het echte leven is het dwaas om te denken in teren van juist en fout. Er zijn meerdere opties om aan spiertraining te doen. Je hoeft hiervoor niet per sé naar een fitnessclub te gaan. Je kan dit perfect buiten in je tuin doen. Of met een online coach, dat is tegenwoordig ook heel hard in.Niet enkel voor mannen!?


Maar David, “Spiertraining is alleen voor jonge mannen en vrouwen onder de 30 die er goed willen uitzien tijdens de zomer”. Je hoeft het zo niet te bekijken. Dat kunnen misschien hun doelstellingen zijn maar daarom moet dit niet jouw doelstelling zijn. Wij hebben mensen bij ons die spiertraining doen om hun conditie te verbeteren zodat ze langer in de tuin kunnen spelen met kleinkinderen. En mensen die aan hun rugklachten willen werken zodat wanneer zij op restaurant gaan eten met vrienden, na een uur geen rugklachten krijgen van het neerzitten. Spiertraining is voor iedereen. Kijk, je gezondheid verbeteren gebeurt niet gemakkelijk. Maar de graad van hoe gemakkelijk het gaat is hier niet de criteria. Groei is van belang. Groei is de juiste criteria. Hoeveel beter en gezonder kan jij worden? Stel jezelf die vraag eens.


Tip van de dag


Bewegen is goed. Wandelen is goed, maar zie wandelen niet als voldoende lichaamsbeweging. Zet je spieren aan het werk. Tussen bewegen en spiertraining zit er groot verschil.


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page