top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Vetverbranding: dit is waar jouw vet heengaat

Als je vet verliest, moet dit toch ergens heengaan, ja? Het meeste van ons vet verliezen we niet via de stoelgang of zweet.

Dit moet je begrijpen
Dit moet je begrijpen

Belangrijk om te weten is dat je spieren eerst opgeslagen glycogeen verbranden voor energie. Even glycogeen verduidelijken. Uit voeding halen we koolhydraten. Die koolhydraten worden opgeslagen in de spieren en in de lever in de vorm van glycogeen. Dit glycogeen wordt verbrandt voor energie te krijgen en dit gebeurt vooraleer je lichaam start met het verbranden van vet.


Een grotere spiermassa kan je helpen om je metabolisme te verhogen, ook in rust en dus ook meer calorieën te gaan verbranden. Oké David, heel leuk al deze informatie maar hoe verlies ik vet? Luister goed naar het volgende. Als je vet verliest, moet dit toch ergens heengaan, ja? Het meeste van ons vet verliezen we niet via de stoelgang of zweet. 84% van het vet dat we verliezen, verliezen we door de ademhaling (longen) en maar 16% door urine, zweet, tranen en andere lichaamsvloeistoffen. Even herhalen, dit is belangrijk. 84% van je vet verdwijnt via de ademhaling.


Ademhaling is heel belangrijk voor vetverbranding


Nu dat we weten dat 84% van je vetverbranding plaatsvindt door ademhaling, kunnen we stellen dat ademhaling heel belangrijk is. Hier komt spiertraining, of lichaamsbeweging in het algemeen, terug een belangrijke rol spelen. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat je ademhalingsfrequentie verhoogt. Dit heeft als gevolg dat er meer CO2 uit ons lichaam komt als we trainen. Je merkt het: lichaamsbeweging en spiertraining in het bijzonder is een hele belangrijke factor in het verliezen van vet. Kijk, we hebben allemaal de privilege om te leren hoe we aan onze gezondheid werken. De enige vraag is: “Heb jij de moed om dit te doen?”


Je mag misschien denken “Ik doe toch gewoon buikspieroefeningen voor een strakkere buik. Ik moet geen spiertraining doen” maar dan is het wel even kortsluiting in mijn hoofd. Je kan namelijk geen plaatselijk vet verliezen en er bestaat namelijk geen oefening die plaatselijk vet target. Er is geen oefening die op een bepaalde regio van je lichaam kan focussen zodat die regio daar vet verliest. Zo zit het lichaam jammer genoeg niet in elkaar. Dus wil jij buikvet verliezen? Dan is spiertraining de oplossing. Ga krachttraining doen. Ga spieroefeningen doen waarbij je veel spieren aanspreekt. Doe niet puur buikspieroefeningen voor een strakkere buik, daarmee gaat het niet in orde komen.


Ik wil vetverliezen aan mijn buik


“Maar mijn coach gaf mij een trainingsplan vol buikspieroefeningen voor een platte buik.” Dan zeggen we alvast sorry. Sorry dat je naar een andere coach moet zoeken. Sorry dat je coach de bal misslaat. Als jouw coach een strakke buik of een sixpack heeft, neem het van mij aan dat dit niet komt van alleen buikspieroefeningen te doen. Een strakke buik krijg je niet van een trainingsplan te volgen met alleen buikspieroefeningen. Dit trainingsplan zal misschien wel de definitie verbeteren en het een betere look geven, maar dan moet je wel eerst zorgen dat het vet van voor je buikspieren weg is. Want je kan o zo sterke buikspieren hebben… als er een laagje vet voor zit, zie je ze toch niet.


Samengevat


Er is geen oefening die op een bepaalde regio van je lichaam kan focussen zodat die regio daar vet verliest. Zo zit het lichaam jammer genoeg niet in elkaar. Dus wil jij buikvet verliezen? Dan is spiertraining de oplossing. Ga krachttraining doen. Ga spieroefeningen doen waarbij je veel spieren aanspreekt.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page