top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Slapen als doornroosje

Mensen spenderen gemiddeld 1/3 van hun leven al slapend. Dan wil je toch een goed slaappatroon? Dan wil je toch slapen als een roos, nietwaar?

Is dit abnormaal?
Is dit abnormaal?

Toen ik een jonge tiener was, was ik zo iemand die heel laat ging slapen. Dit zorgde ervoor dat ik per nacht maar enkele uurtjes sliep. Toen ik dan in de ochtend wakker werd, was ik totaal niet uitgeslapen. Heel de ochtend was ik energieloos. En toen ik de ochtend was doorgekomen, kwam het volgende struikelpunt opzetten. Ik had enorme dipjes na de middag. En oké, sommige mensen hebben dipjes van te weinig suikers, van te weinig eten of van heel hard werken. Maar dat was het niet bij mij. Ik miste geen suikers, ik had geen zwaar fysiek werk geleverd en ik at voldoende. Ik was echt vermoeid. Ik had weinig energie. Zonder echt de intentie te hebben ben ik stilletjes aan langer en langer beginnen slapen. Ik ging vroeger naar bed en ik sliep in het geheel ook een stuk langer. Dat was het moment dat ik iets merkwaardig opmerkte. Dit is geen wetenschappelijk onderzoek dat ik onder jullie neus wil schuiven, maar een persoonlijke ervaring. Iets wat ik zelf heb meegemaakt dat ik graag wil delen met jullie. Al zijn er ondertussen genoeg onderzoeken die de belangrijkheid van slaap aantonen, maar ik vertel dit uit eigen ervaring. Naarmate ik langer sliep, was het gemakkelijker voor mij om mijn discipline qua voeding en training hoger te houden. Daarbij kwam ook het gevoel van meer mentale weerstand. Ik merkte dat ik meer mentale weerstand had. Het aantal uren slaap dat ik hiervoor nodig had, was een goede 7,5 tot 8 uur per nacht.


Ik word altijd een paar keer wakker 's nachts...


Ik hoor het je al denken: “Ik kan niet goed slapen, ik word altijd een paar keer wakker 's nachts." Zonder te overdrijven kent iedereen iemand die beweert dat hij enkele keren per nacht wakker wordt. Er zijn meerdere redenen waarom dit gebeurt, maar ik wil jullie een reden geven die bij veel mensen af en toe voorkomt. Die reden is alcohol. We zeggen niet dat je geen alcohol mag drinken, iedereen lust wel eens een glaasje. Maar weet het volgende… Als je meer dan twee glazen wijn drinkt binnen de vier uren voor je gaat slapen, dan kan je slaapgolf van je diepe slaap tot 50% dalen. Wat wilt dit zeggen? Elke slaapcyclus duurt 90 minuten. Je komt in je slaap op momenten terecht waar je heel diep slaapt en waar je heel licht slaapt. Een daling van 50% bij je diepe slaap zorgt ervoor dat je veel meer momenten lichter slaapt dan normaal. En dat zorgt ervoor dat je meerdere keren wakker kunt worden ’s nachts.


Ik moet maar 6 uur slapen...


“Maar manneke toch, 8 uur.. profiteur. Ik heb maar zes uur slaap nodig per nacht hoor.” Sommigen redden hun slaap met vier tot zes uur, denken ze. Ik zeg niet hoe langer je slaapt, hoe beter? Zo simpel is het niet. Je hoeft geen 12 uur te slapen. Weet goed dat slaap de krachtigste vorm van doping is. Pillen en shakes zijn overschat. Slaap wordt onderschat. Wat jou gezond maakt is niet die vier uur slaap per nacht maar andere positieve gewoontes die jouw slechte slaap compenseren. Bestudeer “gezonde” mensen en je zal zien dat zij gewoontes hebben die hen gezond maken. Het zijn die gewoontes dat hen onderscheidt van de mensen die er niet in slagen om hun gezondheid te verbeteren. Mensen spenderen gemiddeld 1/3 van hun leven al slapend. Dan wil je toch dat je een goed slaappatroon? Dan wil je toch slapen als een roos, nietwaar? Ga voor 7,5 tot 8 uur slaap per nacht. En mensen, zet je gsm op stil als je naar bed gaat. Wat heb je eraan als je om half 3 ’s nachts wakker wordt van een melding op facebook omdat er iets gepost is in de groep waarvan je lid bent. Dit kan je de dag daarna ook wel gewoon zien als je wakker bent. Tip van de dag: slaap 8 uur per nacht.


Samengevat


Slaap 8 uur per nacht. Slaap wordt onderschat.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page