top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Je hart gezond houden

Ongeveer 80% van de volwassenen onder de leeftijd van 36 geeft aan dat ze gezonder kunnen leven.

Je hart gezond houden
Je hart gezond houden

Enkele jaren geleden had ik een sporter die 83 jaar was. De man in kwestie heet Luc en kwam 2 keer per week sporten. Hij kwam altijd trainen om 9u in de ochtend en had een toffe babbel bij. Dat is wat ik onder andere onthouden heb. Wat hij deed was intervaltraining en de training zelf duurde elke keer opnieuw een dik halfuur. In dit half uur deed Luc spiertraining in de vorm van intervallen. Luc was een heel enthousiaste sporter en is mij altijd bijgebleven. Niet voor zijn enthousiasme, al was hij vrijwel altijd heel enthousiast maar door zijn inzet. Op 83 jarige leeftijd sporten, dat is een prestatie. Als ik op 83-jarige leeftijd zo kan sporten, dan ga ik een hele blije man zijn.


Je hart gezond houden door fysiek actief te blijven


Wat ik hieruit geleerd heb is fysiek actief blijven, gelijk welke leeftijd. Dit is niet iets nieuws. Ik wist dat ook al maar je kan iets leren op school, je kan iets leren uit een boek maar iets leren uit het echte leven, dat zijn pas echte lessen. Dat zijn leermomenten en ervaringen die je bijblijven. Het fysiek actief blijven is belangrijk. Als we als mens inactief zijn geeft dit zelfs een hoger hartrisico dan roken. Het is niet dat we dit hier uit onze mouw schudden, dit zijn woorden van erkende dokters en onderzoekers.


Spiertraining ook als je op leeftijd bent


Ga bewegen, ga krachttraining doen, ga spiertraining doen. Op deze manier hou jij je hart gemakkelijk gezond. Wil jij net zoals Luc zijn die op 83-jarige leeftijd nog aan sporten was? Want ongeveer 80% van de volwassenen onder de leeftijd van 36 geven aan dat ze gezonder kunnen leven. 36 mensen… Dan willen we niet weten hoeveel % dit zal zijn als ze 83 worden.


Samengevat


“Ik ben vandaag niet zo gemotiveerd om te sporten”. Dit is wat we regelmatig horen van onze sporters. Het is gemakkelijk om alles aan te kunnen als je heel gemotiveerd bent of als je dag heel goed verloopt. Het is al moeilijker om alles aan te kunnen als je je niet top voelt, als je merkt dat vandaag niet jouw dag is. Een groot deel van onze coaching bestaat uit trainingsplannen waar we meerdere rondes van een bepaald circuit doen. Trainen we indoor of trainen we outdoor, er zijn altijd meerdere rondes in de vorm van interval. Als iemand ons belt of toekomt in de club en direct vertelt “vandaag gaat het mij niet lukken, ik ontbreek de motivatie” dan vertellen we ze “alles wat je doet is beter dan in de zetel hangen”. Weet goed dat je niet elke dag gemotiveerd kan zijn. Maar doe iets. Doe iets actief want op deze manier hou jij je hart gemakkelijk gezonder.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page