top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAaron Vanhamel

Laat eten op de avond

De meesten onder ons zullen wel al vaker hebben gehoord dat je maar best niet al te laat ‘s avonds eet, want anders sla je al die calorieën gelijk op als vetmassa. In dit artikel gaan we verder in op dit onderwerp.

Laat eten op de avond, gezond of ongezond?
Laat eten op de avond, gezond of ongezond?

Eerst en vooral bekijken we eerst even de algemene stelling die de meesten aanhalen, namelijk: alles na een bepaald uur (vaak wordt hier 20u ‘s avonds aangehaald) eten gaat je lichaam dus opslaan als vetmassa. Is dit überhaupt correct? Het antwoordt: neen.


Wanneer je iets eet speelt wel degelijk een rol, maar het is niet de enige bepalende factor die ervoor zorgt of je gaat bijkomen of afvallen. Bijv: je kan een banaan eten om 14u in de namiddag of om 21u ‘s avonds. In beide gevallen blijft die banaan 100 calorieën waard. Je lichaam gaat niet ineens die banaan anders verteren en verwerken puur vanwege het tijdstip waarop je het eet.


"Als je laat eet dan verbrand je die energie toch meer?"


Niet noodzakelijk. De meesten vergeten namelijk dat je lichaam de hele dag én nacht energie nodig heeft. Het is niet omdat je slaapt dat je daarom geen energie gaat verbruiken, integendeel. Laten we het even in een concreet voorbeeld gieten:


Stel, je hebt 2.000 calorieën per dag nodig om normaal te functioneren. Dat houdt in: je basaal metabolisme onderhouden, je fysieke activiteiten doen, je job, je huishouden uitvoeren enzovoort. Zolang je die 2.000 calorieën binnen hebt op het einde van de dag maakt het niet uit of je dat verspreid hebt gedaan over drie maaltijden of zes. Of dat je nu om 7u of om 8u hebt ontbeten of om 19u avondeten hebt gegeten of om 21u. De energiebalans op het einde van de dag bepaald wat er gaat gebeuren, niet de tijdstippen waarop je eet.


Ook moeten we kijken naar de verschillende levensstijlen die mensen hebben. Mensen die in shiften werken. Mensen die fysieke arbeid verrichten. Mensen die ‘s avonds sporten en dus later hun avondeten kunnen nuttigen. Er is niks mis met later op de avond eten an sich. Het probleem stelt zich pas wanneer er te veel wordt gegeten, en dat is niet gebonden aan een vast tijdstip.


Het is wel zo dat voor sommigen het beter zal zijn om minstens 1-2u voor het slapen niet meer te eten. Dit kan er mogelijks voor zorgen dat je minder makkelijk in slaap valt. En mocht dat voor jou zo zijn kan dat je nachtrust dus hinderen. In een dergelijk scenario raden we dus af om (te) laat te eten.


Een bijkomend punt dat het vermelden waard is, is wat mensen typisch gezien ‘s avonds eten. Of beter gezegd: snacken. Niemand gaat om 8u ‘s ochtends een pot ijs eten, wel om 20u ‘s avonds. Idem voor die zak chips of die zak nootjes.


Probeer wanneer je ‘s avonds eet het onderscheid te maken tussen een gewone maaltijd en tussen snacks. En in het geval van de laatste zeker met portiecontroles te werken. Bijv: giet het in een kommetje en neem dat mee. Zodoende eet je niet de hele zak leeg voor tv. Zolang je daar niet mee overdrijft kan je perfect ‘s avonds iets eten. Of dat nu een maaltijd is of een kleine snack.


Wijzelf raden aan om zeker eiwitten te nuttigen als je ‘s avonds gaat eten. Dit geeft een beter gevoel van verzadiging waardoor je per definitie ook minder zal eten. Ongeacht of dat een vaste maaltijd of een snack is. Een voorbeeld: magere yoghurt met wat fruit bij. Licht verteerbaar, eiwitten en boordevol vitamines via het fruit. Ideaal om dat nog te eten i.p.v. een zak chips of een bak ijs


Samengevat


Wanneer je eet speelt “een” rol, maar het is niet dé reden waarom je wel/niet gaat afvallen. Je energiebalans op het einde van de dag zal bepalen wat er over een langere periode gaat gebeuren. Dus voor iedereen die ‘s avonds nog iets wilt eten of voor de mensen die in shiften werken: no stress, je kan dus perfect nog iets eten. Jouw bioritme en werkritme zijn ook grote factoren voor wanneer je typisch gezien zal gaan eten.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page