top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAaron Vanhamel

Goede en slechte cholesterol

We hebben allemaal wel eens gehoord van de termen “goede en slechte cholesterol” of we kennen het van de tv-reclames waarin bepaalde producten of medicatie worden gepromoot. Om hiervan een helder beeld te kunnen krijgen over de verschillende functies van beide soorten cholesterol gaan we in deze video dieper in op dit onderwerp

Het belang en gevaar van cholesterol
Het belang en gevaar van cholesterol

Cholesterol is een wasachtige substantie die door ons lichaam wordt aangemaakt en ook in bepaalde voedingsmiddelen wordt aangetroffen. LDL (low-density lipoprotein) en HDL (high-density lipoprotein) zijn twee soorten cholesterol die een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Laten we in de details duiken:


Slechte cholesterol (LDL-cholesterol)


Gezondheidsrisico's: LDL-cholesterol wordt vaak "slechte cholesterol" genoemd omdat hoge niveaus van LDL kunnen leiden tot ophoping van cholesterol in de slagaders. Deze opeenhoping kan plaquevorming veroorzaken, de slagaders vernauwen en het risico op hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes vergroten.

Functies: LDL-cholesterol vervoert cholesterol van de lever naar de cellen door het hele lichaam. Hoewel het nodig is voor bepaalde lichaamsfuncties, kunnen overmatige niveaus van LDL-cholesterol schadelijk zijn.


Goede cholesterol (HDL-cholesterol)


Gezondheidsvoordelen: HDL-cholesterol wordt vaak "goede cholesterol" genoemd omdat het helpt overtollig cholesterol uit de bloedbaan te verwijderen, waardoor plaquevorming in de slagaders wordt voorkomen. Het hebben van hogere niveaus van HDL-cholesterol wordt in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen.

Functies: HDL-cholesterol werkt als een aaseter, neemt overtollig cholesterol uit de bloedbaan op en transporteert het terug naar de lever voor verwerking en uitscheiding. Dit proces wordt omgekeerd cholesteroltransport genoemd en helpt een gezond cholesterolevenwicht in het lichaam te behouden.


Samengevat


LDL-cholesterol, of 'slechte cholesterol', kan bijdragen aan de opbouw van plaque in de slagaders, waardoor het risico op hartaandoeningen en andere cardiovasculaire problemen toeneemt.

HDL-cholesterol, of 'goede cholesterol', helpt overtollig cholesterol uit de bloedbaan te verwijderen en beschermt zo tegen hartaandoeningen.

Het handhaven van een gezond evenwicht tussen LDL- en HDL-cholesterol is essentieel voor de gezondheid van het hart. Hier zijn enkele aanbevelingen voor levensstijl om een gezond cholesterolprofiel te bevorderen:

Volg een uitgebalanceerd dieet: Beperk de consumptie van verzadigde en transvetten, die het LDL-cholesterolgehalte kunnen verhogen. Concentreer u in plaats daarvan op een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten zoals die in olijfolie, avocado's en noten.

Neem deel aan regelmatige lichaamsbeweging: lichaamsbeweging kan helpen het HDL-cholesterolgehalte te verhogen en de algehele cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Vermijd roken: Roken kan het HDL-cholesterolgehalte verlagen en bijdragen aan de vorming van tandplak in de slagaders.

Zorg voor een gezond gewicht: Overgewicht, vooral rond de taille, kan een negatief effect hebben op het cholesterolgehalte.

Als je je zorgen maakt over jouw cholesterolgehalte, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen die persoonlijk advies kan geven, cholesteroltesten kan uitvoeren en je kan begeleiden naar de meest geschikte interventies om een gezond cholesterolprofiel te behouden.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page