top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Belangrijkste maaltijd van de dag

Ontbijt als een koning, lunch als een prins en eet ’s avonds als een bedelaar. Wilt dit zeggen dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is?

Verander je wens in realiteit
Verander je wens in realiteit

Wat we in de komende minuten gaan vertellen is niet uit onze duim gezogen. Het is niet verzonnen hier ter plekke en het kan goed zijn dat je me niet gelooft. Maar goed, het is je volste recht om zelf al dan niet te geloven wat iemand je vertelt. Wat ik nu ga vertellen is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en niet op de berichten van influencers op Instagram. Sommige influencers zullen misschien niet akkoord gaan maar ik wil jou op de hoogte brengen van het echte nieuws. Niet wat de sociale media zegt.


Eet 's avonds als een bedelaar


Onbijt als een koning, lunch als een prins en eet ’s avonds als een bedelaar. Wilt dit zeggen dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Dat is de vraag. Stel je voor we gaan ontbijten. Het is vrijdag en voor dit ontbijt krijg je een lekkere maaltijd waar je zo hard van smult. Het tijdstip dat je dit ontbijt eet is 7u00 ’s ochtends. Volgende dag, zaterdag, slaap je heel lang uit en je eet dezelfde maaltijd pas om 13u00 ’s middags. Volgens de regel ‘het zit allemaal in de hoeveelheid calorieën’ zou je dus dezelfde calorieën binnenkrijgen, ja? Blijf bij me, nu wordt het interessant. Ons lichaam heeft in de ochtend meer calorieën nodig in de vorm van energie om deze maaltijd te verteren dan in de middag en in de avond. Dus ja exact hetzelfde aantal calorieën komt in het lichaam, maar het verschil zit hem in wat er binnen in ons lichaam gebeurt. Voor een maaltijd in de ochtend verbrandt ons lichaam meer calorieën dan voor dezelfde maaltijd in de namiddag of in de avond.


Belangrijkste maaltijd van de dag? Ontbijt!


Maar waarom verbranden we dus bij een ochtendmaaltijd meer dan een middag- of avondmaaltijd? Zonder te wetenschappelijk te klinken en het simpel te houden, dit komt door het bioritme van ons lichaam. Dat is niet het enige voordeel van te ontbijten als een koning. Ook de vaardigheid van ons lichaam om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden verlaagt naarmate de dag vordert. Dit is geen nieuwe kennis voor zij die in dit vak zitten, dit weten we al zeer lange tijd maar het is vooral belangrijk voor iedereen. Even terug naar ons lekker ontbijt van 7u00 in vergelijking met dezelfde maaltijd maar dan om 13u00. Deze maaltijd eten om 7u00 in de ochtend zorgt voor een 37% lagere bloedsuikerspiegel in vergelijking met dezelfde maaltijd om 13u00 ’s middags. Hieruit kunnen we leren dat calorieën eten in de ochtend een groter voordeel heeft dan dezelfde calorieën eten in de avond. Het zorgt daarnaast ook nog eens voor een betere controle over je bloedsuikerspiegel en het verlaagt je kansen op hartziekten.


Samengevat


Wilt dit nu zeggen dat je ’s avonds nooit meer mag eten? Neen. Ten slotte is wat je eet nog altijd belangrijker dan wanneer je het eet. Maar het ging vandaag over de belangrijkste maaltijd van de dag en dat is het ontbijt. Nu weet je ook waarom dat zo is.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page