Waarom jij (nog) niet het gewenste resultaat hebt behaald.
Belangrijk om gelijk voor eens en altijd het onderscheid te gaan maken over het grote verschil tussen vetverbranding en vetverlies.
VET
1. VETVERBRANDING 2. VETVERLIES
1. VETVERBRANDING
Vetverbranding of in de wetenschappelijke term vetoxidatie is het proces waarin je lichaam de opgeslagen vetten omzet tot bruikbare energie (ATP) afhankelijk van het tempo van de inspanning (hartslag, soort activiteit etc) zal meebepalen welke energiebron jouw lichaam als de primaire bron zal gebruiken. Ongeacht of het nu gaat om fosfaten, glucose of vetcellen (glycerol) is er een hiërarchie waarin jouw lichaam energie wenst te gebruiken.
Als algemene regel kunnen we stellen dat glucose de primaire energiebron is van je lichaam en je brein. Desalniettemin kan vet ook worden gebruikt. Maar, enkel wanneer de inspanning niet (te) groot is. Vanaf dat je hartslag boven de 70-75% stijgt kan je lichaam niet snel genoeg vet omzetten tot energie waardoor vet verbranden als bruikbare energie geen optie is. Je lichaam schakelt dan over op glucose om de inspanning verder te zetten.
Is het belangrijk om vetverbranding te stimuleren tijdens het bewegen of sporten? Jazeker, het heeft alleszins zeker geen nadelen. Maar, en een belangrijke maar. Het is niet omdat je vet verbrandt tijdens het sporten, dat je daarom op het einde van de rit vet gaat verliezen. Dat heeft louter te maken met de thermodynamische wetten van jouw energiebalans.
Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met deze foto? Meer bepaald dat jouw energiebalans gaat beslissen over het feit of je nu wel of niet gaat afvallen of bijkomen in gewicht.
Calorieën in versus -> calorieën uit is een simpel thermodynamisch en wiskundig feit. Verbrand je meer dan je eet? Dan val je af. Verbrand je minder dan je eet? Dan kom je bij.
Ongeacht welk “dieet” je volgt, of je nu “gezond” of “ongezond” eet. De enige factor die meespeelt is en blijft: calorieën in versus calorieën uit. En dat brengt mij bij het punt van vetverlies.
2. VETVERLIES
Vetverlies is een proces waarin je over een langere periode heen (dagen, weken en maanden) een energiebalans probeert te creëren die aansluit bij jouw respectievelijke doelstelling. Belangrijk om te weten is dat 1kg vetmassa bestaat uit ongeveer 7.700 tot 9.000 kilocalorieën. Dat moet je dus proberen te verbranden door een combinatie van sporten én minder eten zodat je in een calorie-tekort terechtkomt.
Om hier de simpele analogie mee te geven: zie calorieën als jouw financiën. Zolang je meer geld verdient dat je uitgeeft, kan je sparen (geld is hier de vetreserves) geef je meer geld uit dan je verdient, dan verlies je geld. Zoals je zelf ook wel zal beseffen is geld sparen een proces van weken, maanden of zelfs jaren al naargelang wat jij wenst te kopen. Op dezelfde manier kan je vetverlies gaan benaderen.
Samengevat
Heb je een bepaalde doelstelling voor ogen? 5kg afvallen? 10kg? 20kg? Hoelang heeft het geduurd vooraleer je op je huidige gewicht bent terecht gekomen? Denk even in de omgekeerde richting, het gaat dus ook een tijd duren voor je dus jouw gewenste gewicht hebt bereikt. En net zoals sparen voor een nieuwe computer, auto of een huis besef je dus ook dat geduld en doorzettingsvermogen noodzakelijk zijn.
Net als wanneer je spaart voor een auto of een huis ga je dus ook niet elke week naar een discotheek of op restaurant. Of ga je elke maand op weekend of op reis. Je beseft dat je daar tijdelijk een aantal opofferingen voor dient te maken, waardoor je er later de vruchten van kan plukken.