top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAaron Vanhamel

Vetrijk eten, word je daar nu echt (te) dik van?

Iedereen kent het wel: het typische advies dat je beter vetrijk eten gaat vermijden omdat je anders “te snel dik gaat worden”. In dit artikel willen we verder ingaan op de juiste maar ook onjuiste delen van dit standpunt.

Vetten maken je vet en vetter of toch niet?
Vetten maken je vet en vetter of toch niet?

Iedereen kent het wel: het typische advies dat je beter vetrijk eten gaat vermijden omdat je anders “te snel dik gaat worden” In dit artikel willen we verder ingaan op de juiste maar ook onjuiste delen van dit standpunt.


Belangrijk om te weten is dat vetten van de drie macronutriënten het meeste calorieën bevatten.

Eiwitten bevatten 4kcal per 1g eiwitten

Koolhydraten bevatten 4kcal per 1g koolhydraten

Vetten bevatten 9kcal per 1g vetten


Zoals je dus kan zien bevat het meer dan 2x zoveel calorieën ten opzichte van eiwitten en koolhydraten. Dat betekent dus simpelweg dat je sneller aan je dag totaal van jouw caloriebehoefte zal komen als je “veel” vetten eet.


Dus, vetten vermijden?


Nu, betekent dit daarom dat je vetten zoveel mogelijk moet mijden? Absoluut niet. Vetten zorgen voor een heel aantal belangrijke functies zoals:

  • Hormoonbalans

  • Energiebalans

  • Lichaamstemperatuur

  • Normale (cognitieve) functie van het brein en organen

  • Een gezonde cholesterol verhouding LDL – HDL

Als je te weinig vetten zou eten zou je al deze functies sterk ondermijnen, en dat heeft negatieve gevolgen voor jouw gezondheid.


Nu is natuurlijk de logische vraag: hoeveel vet is te veel, te weinig of voldoende? Als algemene “regel” heb je een minimum van 10% elke macronutriënt nodig om alle lichaamsfuncties goed in stand te houden. Nadien kan je zelf enigszins kiezen waar jouw voorkeuren liggen naargelang smaak, de job die je uitvoert en eventuele sport en bewegingsprocessen. Idealiter raden we wel af om meer dan 40% van je caloriebehoefte uit vetten te halen.


Word je dik van vetrijk eten?


Dan natuurlijk de hamvraag: word je dik van vetrijk eten? Het antwoord: niet noodzakelijk. Een simpel voorbeeld is het Ketodieet. Daarin eet men vrijwel uitsluitend eiwitten en vetten met geen tot weinig koolhydraten. De reden waarom dit dieet voor sommige mensen kan werken is voornamelijk vanwege het feit dat ze onbewust een calorie-tekort hebben gecreëerd doordat men geen/weinig koolhydraten meer eet. Er is niks magisch aan vetrijk eten, eiwitrijk eten of aan koolhydraten gaan vermijden.


Voordeel of nadeel?


Wat is dan nu het voordeel van vetrijk eten? Sommigen zullen zich langer verzadigd voelen. Je bloedsuikerspiegel kan hierdoor terug even een “reset” krijgen als je (te) lang te veel (snelle) suikers hebt gegeten en te weinig beweegt. Voor dergelijke zaken kan het dus handig zijn.


Het nadeel van vetrijk eten? Je zit veel sneller aan je dag totaal qua caloriebehoefte zoals ik hierboven heb uitgelegd. Dat betekent dat je een kleiner “volume” van eten kan opeten. Dat is voor veel mensen een groot nadeel. Zeker voor de mensen onder ons die geen al te grote dagelijkse behoefte hebben kan dat een serieus struikelblok worden. Je wilt natuurlijk niet een hele dag door honger hebben met het risico dat je dan toegeeft aan de snelle hap waardoor je uiteindelijk afwijkt van jouw voedingspatroon en dus niet jouw resultaat kan behalen.


Om hier een simpel voorbeeld te geven tussen magere yoghurt en Griekse yoghurt:

Magere yoghurt bevat per 150g 84kcal

Griekse yoghurt bevat per 150g 183kcal


In essentie is er niks mis met één van de twee. Maar zoals je ziet bevat de Griekse variant meer dan het dubbele qua calorieën. Het gevolg is dus dat je op die manier veel meer calorieën binnenkrijgt zonder dat je je misschien bewust bent daarvan. Om die reden is het voor velen interessanter om niet al te vetrijk te eten, zodat het aantal calorieën dat men mag eten niet (te) snel wordt bereikt.


Meer weten?


Voor wie graag meer wilt weten over vetverbranding en vetverlies verwijs ik graag door naar onze andere artikelen. Natuurlijk kan je ook altijd met ons persoonlijk contact opnemen voor verdere vragen.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page