top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Onthuld: vetten eten maken jou niet vet

Je lichaam heeft vetten nodig. Net zoals eiwitten en koolhydraten. Zonder vetten functioneer je niet optimaal.


Dit is hoe het werkt
Dit is hoe het werkt

Ter inleiding willen we je het verhaal vertellen van Jeannine. Jeannine had met Kerstmis een ander menu voorbereid voor zichzelf dan voor de rest van de familie. Daar zat ze dan met haar droog stukje kalkoen. Als coaches vroegen we haar waarom ze dit toch deed. Ze antwoordde dat ze geen vet meer ging eten zodat ze haar buikvet kon verliezen. Op dat moment wist Jeannine niet dat er een verschil is tussen vet dat aan je lijf hangt en ‘vetten’ eten! Jeannine moest niets elimineren uit haar voedingsplan. Ze moet niet constant alcohol, koolhydraten, vetten of snoep vermijden. Ze mag dit allemaal consumeren en toch zal ze haar gewicht nog kunnen verlagen. Hoe kan dat?


Wat draaien ze in ons pan?


De industrie geeft ons verschillende diëten: een dieet van lage vetten, een dieet van lage koolhydraten, een paleodieet en zo zijn er nog veel anderen. Lage vetten betekent niet noodzakelijk lage calorieën. Vetten zijn namelijk een stof, net zoals koolhydraten en eiwitten. En deze stof heeft ons lichaam nodig. Een verlaging in vetten kan soms een verhoging in koolhydraten en suikers betekenen dus opgepast hiervoor.


Een balans vinden


“Producten met 0% vet zorgen ervoor dat ik gezond eet”. Zo zit het niet in elkaar. Wanneer mensen ‘lage vetten’ of ‘0% vet’ zien staan op een bepaalde voedingsproduct, associëren ze dat onmiddellijk met gezonde voeding. Om te beginnen is er al een groot verschil in het type vet. De bron van het vet is belangrijker dan het aantal vet. Je hebt verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Transvetten zijn de vetten die je best vermijdt. Deze kan je vinden in o.a. hamburgers, frieten, koeken en taarten. Hiernaast is er nog een verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Bij verzadigde vetten hebben we dierlijke en plantaardige vetten zoals boter, kaas, melk, vlees, kokosnoot olie en palmolie. Bij onverzadigde vetten hebben we o.a. olijfolie, avocado, sesamolie, de meeste noten vallen hier ook onder en zaden. Wat wij aanraden is twee van deze drie vetsoorten grotendeels te vermijden. Dit gaat dan om de transvetten en de verzadigde vetten. Niet vermijden als ‘die mag je nooit niet eten’, maar vermijden in de zin van ‘een balans te vinden die je langdurig kan volhouden en tegelijkertijd weten dat deze je gezondheid aantasten’. Aan de andere kant… Blijf onverzadigde vetten eten want die verbeteren je gezondheid. Je lichaam heeft deze onverzadigde vetten nodig. Oké, je moet nu ook niet overdrijven en een fles olijfolie nemen, de dop eraf draaien en binnen kappen. Dat is niet de bedoeling.


Samengevat


En om nog even terug te gaan naar het idee dat producten met 0% vet ervoor zorgen dat je gezond eet. Ten eerste weet je nu dat niet alle vetten hetzelfde zijn en dat er ook gezonde vetten bestaan. Ten tweede vertellen we dat 0% vet niet resulteert in 0% suikers. Vaak zijn het ook de verborgen suikers die de vetloze producten ongezonder maken dan de manier waarop ze getoond worden. In het kort… Je lichaam heeft vetten nodig. Net zoals eiwitten en koolhydraten. Zonder vetten functioneer je niet optimaal. Het zijn niet de vetten die je vet maken. Het zijn niet de koolhydraten die je vet maken. Het is niet dat glas wijn dat je vet maakt of dat stukje chocolade, dat ook niet. Wat ervoor kan zorgen dat je vetter wordt, waardoor jij gewicht bijkomt, is een combinatie van ongezonde keuzes.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page