top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Laat eten op de avond, gezond of ongezond?

Sommigen onder ons denken dat eten voor het slapengaan direct wordt omgezet in vet. En dat eten laat op de avond daarom niet gezond is.


Gezond of ongezond
Gezond of ongezond

Een serieuze tijd geleden was mijn collega coach van Ivan. Ivan was morbide obees. Nu spreek ik toch al over een paar jaar geleden. Ik geloof dat het 2015-2016 is, maar ik ben niet 100% zeker. Ivan was een truckchauffeur en vertelde dat hij daardoor niet op regelmatige basis kon eten. Ivan at altijd vlak voor het slapengaan. Volgens Ivan was dit de reden dat hij zo zwaar was geworden. Mijn collega zei hier op: ‘Ivan, ik begrijp dat dat niet makkelijk is met de onregelmatige uren, maar je denkt al aan het tijdstip dat je eet, in plaats van WAT je in je mond steekt in de eerste plaats!’ Ik heb een beeldspraak die ik hier graag voor gebruik. Ivan was nog aan fietsen met zijwieltjes terwijl hij aan al het denken was hoe hij de Mont Ventoux zou kunnen beklimmen. We begrijpen het maar al te goed… Als je gemotiveerd bent wil je alles tegelijk doen. Maar je hoeft niet all-in te gaan. Je hoeft niet all-in te gaan als je dat niet kan volhouden. Wat belangrijk is, is dat je kleine stappen richting je doel zet. Gewicht verliezen en gezond gewicht verliezen is een groot verschil. En mens zijn betekent dat we allemaal fouten maken. Fouten maken laten je niet stom lijken. Een fout maken is geen teken van zwakte. Niemand is perfect.


Wat draaien ze in ons pan?


Zij die het kennen om gewicht te verliezen zullen het volgende beamen. Je kan heel enthousiast worden als je op korte termijn gewicht verliest, maar wat gebeurt er na drie maanden of een jaar later? Het meeste gewicht is teruggekomen, of zelfs meer. Helaas gaan we nog te veel op dieet. En een dieet komt met een vervaldatum. Een tijd waarin je het dieet niet meer moet volgen.


Een balans vinden


Sommigen onder ons denken dat eten voor het slapengaan direct wordt omgezet in vet. En dat eten laat op de avond daarom niet gezond is. Vaak wordt laat eten afgeraden voor de verkeerde redenen. Stel je een werkdag voor. Je staat op in de ochtend en ontbijt. Tussen je ontbijt en je middageten eet je een snack. Dan heb je jouw middageten en rond 16u een stuk fruit of iets anders. ’s Avonds heb je je avondeten en dan om 21u of 22u ’s avonds wil je nog snacken. Om 22u00 eten is niet direct slecht. Maar dat is ook afhankelijk van wat en hoeveel jij ervoor gegeten hebt. Heb jij een gemiddelde caloriebehoefte van 2500 calorieën en heb jij al zoveel gegeten de dag zelf, dan kom je hier misschien wel boven. Ondanks wat je eet op dat moment. Kijk… Als je ’s ochtends taart met donuts eet, ’s middags boterhammen met chocolade en confituur en dan ’s avonds uitgebreid eet met twee flessen wijn en bij de andere maaltijden dronk je telkens een glas cola, dan ga je boven je 2500 calorieën komen. En dan wordt eten om 22u00 niet zo ideaal. Eten om 22u00 heeft vrij vaak weinig te maken met honger, maar eerder met goesting. Aan de andere kant, ben jij iemand die zich niet volpropt met eten en wil jij om 22u00 nog iets eten.. doe dat dan. Weet gewoon dat laat eten op de avond niet ideaal is voor ons circadiaans ritme. Ons circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 24 uur duurt. Zonder te diep op dit ritme in te gaan, dit kunnen we eventueel uitleggen in een ander artikel of in een andere video, moeten we eerst voornamelijk kijken naar wat en hoeveel we eten. De combinatie van minder gezonde voeding of de combinatie van te veel eten. Dat zijn de twee factoren die grotendeels zorgen voor gewichtstoename.


Samengevat


Laat eten op de avond is niet meteen ongezond. De combinatie van minder gezonde voeding of de combinatie van te veel eten. Dat zijn de twee factoren die grotendeels zorgen voor gewichtstoename.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page