top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Waarom zou jij als gepensioneerde aan krachttraining beginnen?

HIIT training is niet alleen voor jonge en gezonde mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat HIIT training zelfs grotere voordelen heeft voor ouderen.


Nooit te oud om te beginnen sporten
Nooit te oud om te beginnen sporten

Vroeger had ik een kei enthousiaste sporter die 83 jaar was, zijn naam was Luc. Twee keer per week kwam Luc sporten. Elke keer om tien voor negen ‘s morgens, 10 minuten vooraleer de club openging, zat Luc al klaar in de auto. Hij was toen altijd zijn krant aan het lezen. Op die twee keer per week dat Luc kwam sporten, voerde hij intervaltraining uit. Je zou denken dat intervaltraining alleen voor jonge fitte mensen is, maar dit is minder waar. Luc, 83 jaar, voerde ook intervaltraining uit. En vandaag wil ik jullie vertellen waarom krachttraining ook goed is voor oudere mensen. Eender welke leeftijd, het is niet je lichaam dat jou in de steek laat. Je keuzes doen dit.


Voordelen van krachttraining


Vooraleer ik verder vertel over intervaltraining, wat Luc dus uitvoerde, wil ik jullie eerst drie grote voordelen van algemene krachttraining voor ouderen meedelen. We hebben het dan niet over lopen, fietsen of zwemmen maar echt over krachttraining.


Ten eerste hebben we een voordeel dat niet fysiek is maar dat positief is voor de mentale gezondheid. Krachttraining vermindert het risico op dementie. Je kan het zien als een boost voor je hersenen. Een tweede voordeel is dat krachttraining je kansen op hartziekten verlaagt. Dit zelfs zonder dat je regelmatig zou wandelen, lopen of fietsen. En ten derde… krachttraining vermindert je risico op vallen door je lichaam sterker te maken.

Ik ga niet verder uitwijken over deze drie voordelen op deze moment want die studies zijn ook te vinden online en wees nu eerlijk… Die informatie wil je niet zomaar horen. Als je echt geïnteresseerd bent in de wetenschappelijke studies dan kan je deze ten allen tijde opzoeken.


Intervaltraining


Nu zijn we gekomen aan intervaltraining. Het type training dat Luc uitvoerde. Luc, die 83 jaar was, weet je nog? Veel mensen denken nog steeds dat intervaltraining alleen voor jonge fitte mensen is. HIIT, de afkorting voor High Intensity Interval Training, is niet alleen voor de jonge en gezonde mensen. Onderzoek heeft aangetoond dat HIIT zelfs grotere voordelen heeft voor ouderen. HIIT is perfect voor jou als je niet veel tijd hebt. Als je niet vier of vijf keer per week wilt gaan fitnessen. Als je niet drie keer per week anderhalf uur de tijd hebt om te gaan lopen of fietsen. Het heeft dezelfde drie voordelen van krachttraining die we daarnet hebben opgesomd. Kijk voor jezelf… Als jij 67 of 74 jarig bent en je doet aan krachttraining, wil jij dan graag drie keer per week anderhalf uur klassieke krachttraining doen of heb je liever twee keer per week intervaltraining van een flink half uur? Het is een kwestie van wat jij graag hebt.


Samengevat


“Je haalt hier wel onderzoek aan David, dus het moet wel werken.” Dat klopt, maar we kunnen dit ook bevestigen door de talrijke sporters van oudere leeftijd die bij ons zijn komen werken aan hun algemene gezondheid. Of die nog steeds aan het sporten zijn. Als je nog steeds denkt dat krachttraining niets voor jou is? Denk dan eens na over intervaltraining. Misschien heb je nu wel net datgene gevonden dat je gemakkelijk kan inplannen in je drukke weken en dat je kan volhouden. Er zijn nog heel veel mensen die de indruk hebben dat sporten veel tijd in beslag neemt. Dat is onjuist. Fit worden is mogelijk zonder uren te spenderen in een sportclub.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page