top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAaron Vanhamel

Waarom jouw dieet NIET werkt

Laten we gelijk beginnen met een degelijk onderscheid te maken tussen beide zaken. Methodes zijn de manier waarop je iets uitvoert (zoals een dieet). Principes geven de uitleg waarom iets werkt.

Het vinden van de juiste methode
Het vinden van de juiste methode

Waarom is dat nu zo belangrijk?


Omdat zonder te begrijpen waarom iets werkt, je zelden op de langere termijn jouw resultaat kan behouden omdat consistentie vrijwel niet mogelijk is. Je kent het wel, om de zoveel tijd probeer je voor de zoveelste keer weer de nieuwste trend of hype qua diëten, en net als alle voorgaande keren gaat dit “dieet” hét dieet zijn waarmee jij jouw doelstelling kan bereiken, of toch niet?


Een paar voorbeelden van methodes

  • Keto dieet (eiwitrijk en vetrijk met geen/weinig koolhydraten)

  • Intermittent fasting (je eet enkel gedurende een bepaald tijdsframe doorheen de dag)

  • Veganistisch/vegatarisch (geen enkel dierlijk product of bij vegatarisch nog wel zuivel e.d.)

  • Paleo dieet (focust op onbewerkt voedsel dat we 2.000 jaar geleden ook aten)

  • Glutenvrij/lactosevrij dieet (de namen geven al duidelijk weer wat je dus niet gaat eten)

  • Sapjeskuren of crashdiëten (je leeft quasi uitsluitend op fluïde voeding)

Eén hoofddoel


Ondanks dat al deze methodes erg verschillend zijn van elkaar, hebben ze toch allemaal één hoofddoel gemeen, en dat is: een calorie-tekort creëren. Al deze methodes zijn louter de manier waarop je een calorie-tekort kan creëren. Maar daarmee is nog niet duidelijk waarom.


Een calorie-tekort creëren is dé algemene reden waarom je uiteindelijk gewicht zal verliezen. Omdat te kunnen verwezenlijken is het noodzakelijk om op dagbasis, weekbasis en maandbasis consequent een calorie-tekort aan te houden. Met andere woorden: je moet consistent zijn als je gewicht wilt verliezen.


Om daar gelijk een paar vergelijkingen aan mee te geven: je wordt niet dik van één maaltijd Mcdonalds en je wordt ook niet mager van één salade. Je wordt ook niet slimmer van één examen af te leggen maar van elke week te studeren. 1x per week 2u lang je tanden poetsen is zinloos, elke dag 2min is zinvol. Het onderscheid hier is opnieuw: consistentie over een langere periode.


Stel jezelf daarom eerlijk de vraag vooraleer je de zoveelste dieethype gaat proberen: zie ik mijzelf dit voor altijd doen? Kan ik er een voedingspatroon en een manier van leven van maken Of zie ik dit louter als iets waarvoor ik twee à drie maanden voor moet afzien?


Als je in het idee bent dat je op een paar maanden tijd wel jouw ideale gewicht zal bereiken, en vervolgens nooit meer op je eten hoeft te letten heb ik nog de volgende vragen: Stop je met werken van zodra jouw baas je een paar maanden heeft betaald om vervolgens nooit meer te gaan werken? Wil je slechts een paar maanden van jouw leven gezond zijn en je goed in je eigen lichaam voelen?


Het lijkt mij evident dat deze vragen retorisch zijn waarmee je hopelijk gelijk begrijpt waarom deze korte termijn mindset absoluut niet succesvol is. Het gaat er niet om dat je nu “een paar maanden moet afzien” om dan vervolgens al dat geleverde werk in de vuilbak te gooien om volgend jaar nadien exact hetzelfde te doen. Dit effect kent vrijwel iedereen onder de term “Jojo diëten”


De kunst is om stapsgewijs gezondere gewoontes te implementeren zonder dat je daarvoor heel je sociale of privéleven moet gaan omgooien. Omdat je beseft via welke mechanismes je een gezond gewicht kan behalen. Dat betekent het onderscheid maken tussen een voedingspatroon of een dieet. Een voedingspatroon is een manier van leven, een dieet is een tijdelijke “oplossing”.


Meer weten?


Voor wie graag meer wilt weten en leren over hoe vetverbranding en vetverlies in zijn werk gaan, refereer ik naar één van onze andere artikelen.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page