top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

In drie stappen naar een betere nachtrust

Tip van de dag: Heb jij problemen met slapen? Is vaak wakker worden 's nachts veelvoorkomend? Wij leggen in drie stappen uit hoe je een betere nachtrust ontwikkelt.

In drie stappen naar een betere nachtrust
In drie stappen naar een betere nachtrust

Stap 1. Stop met naar schermen te staren en te turen 1,5 uur voor je naar bed gaat.


Tot laat bezig zijn met zaken die ons cognitief vermogen aanspreken zorgt ervoor dat we niet kunnen ontspannen en leidt ertoe dat we moeilijk kunnen inslapen en steeds actief blijven waardoor de REM-cyclus in het gedrang komt waardoor onze nachtrust vaker onderbroken wordt.


Stap 2. Ontwikkel een ritueel alvorens je naar bed gaat.


Een bepaalde routine helpt om je lichaam klaar te maken om te gaan slapen. Je lichaam zal dit ritueel stilaan gaan herkennen waardoor je lichaam je hormonale stelsel (de aanmaak van melatonine in de pijnappelklier in onze hersenen) gaat voorbereiden op een goede nachtrust.


Stap 3. Zorg voor een stille en donkere slaapkamer.


Stilte en rust spreekt voor zich, echter vergeten velen dat de mate van duisternis een onmiddellijke impact heeft op de diepte en kwaliteit van onze slaap. De aanmaak van melatonine wordt afgeremd door (dag)licht en wordt gestimuleerd door het donker.

Indien je in een te lichte ruimte slaapt wordt de balans in melatonine verstoord en dit zal rechtstreeks leiden tot een onrustige, oppervlakkige slaap waardoor je 's ochtends steeds moe uit bed stapt. Wie wil er nu niet fit en monter uit bed springen in de ochtend.


HOE ZORG IK VOOR EEN BETERE NACHTRUST?


Stop met naar schermen te staren 1,5 uur voor je naar bed gaat, ontwikkel een ritueel alvorens je naar bed gaat en zorg voor een stille en donkere slaapkamer.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page