top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDavid Franck

Het geheim om je stijfheid weg te krijgen

De strategie om je stijfheid weg te werken werkt niet alleen bij lopen. Het werkt ook bij fietsen, bij zwemmen alsook bij krachttraining.

Dit werkt
Dit werkt

In mijn jeugd heb ik een aantal jaren gevoetbald. In het weekend was het telkens een voetbalwedstrijd en nadien had ik bijna altijd 2 of 3 dagen stijve benen. Op een normale dinsdag had ik dus nog steeds stijve benen van het weekend. Oke je kan dit eens eenmaal hebben of als je training zwaarder wordt kan je dit ook tegenkomen. Maar bij mij was het dus elke week. Elke week had ik stijve benen na die voetbalwedstrijd. Ik kan je zeggen, keer op keer stijf zijn van de sportinspanning is niet zo aangenaam. Tot op een bepaald moment waar ik een dag na de wedstrijd een klein loopje ging maken. Weliswaar op een veel lichter tempo dan in een wedstrijd en toen merkte ik dat de stijfheid in mijn benen sneller verdween. Hoe kan dit nu, dacht ik? Ik wou het niet geloven de eerste keer, dus de week nadien probeerde ik het opnieuw. Opnieuw ging ik een dag na de wedstrijd joggen op een zeer laag tempo. Wat bleek nu? Het werkte opnieuw. Dit was ongelooflijk. Ik moest gewoon de dag na een voetbalwedstrijd op een licht tempo gaan joggen en mijn stijve benen waren veel sneller weg. Wat ik hieruit geleerd heb is het volgende: dezelfde oefeningen doen waarvan je stijf bent, maar op een lager niveau is het geheim om je stijfheid weg te krijgen.


Hoe krijg je stijfheid weg?


De strategie om je stijfheid weg te werken werkt niet alleen bij lopen. Het werkt ook bij het fietsen. Het werkt ook bij zwemmen. Het werkt ook bij krachttraining. Deze strategie vertelt jou niet een volwaardige training te gaan voltooien de dag na de training waarvan je stijf bent. Dat is alles behalve wat we hier jou willen vertellen. Het is niet de bedoeling om vandaag na een zware training morgen dezelfde training te gaan doen en dezelfde spiergroep hard aan het werk te zetten. Het gaat hier om de oefening te doen op een veel lichter niveau. En het gaat hier om het feit als jij lang stijf bent van bepaalde oefeningen, dat deze strategie jou kan helpen de stijfheid weg te werken. Je hoeft niet achter elke training de oefeningen te gaan doen op een lichter niveau. Dat doen wij ook niet. Wij gaan niet achter elke krachttraining de dag daarna dezelfde oefeningen doen op een lager tempo. Ik ben meestal niet meer 2 of 3 dagen stijf van trainingen zoals vroeger, maar als ik dit nu nog eens opnieuw heb, dan voer ik bij mijn volgende training deze strategie uit.


Op een veel lichter niveau


Krachttraining schrikt nog te veel mensen af doordat ze niet weten of ze correct bezig zijn. Veel mensen wagen nooit de sprong omdat ze elk mogelijk antwoord willen weten vooraleer ze actie ondernemen. Laat vandaag anders zijn. Wees de persoon die ervoor durft te gaan. Onderneem actie en wees niet bang om te falen. Stijf van de vorige training? Voer een training uit op een lichter niveau. Ik wil je alvast bedanken voor je aanwezigheid en voor je tijd. Want je tijd kan je ook ergens anders besteden, maar je koos ervoor om je tijd hier te spenderen, met mij.


Samengevat


Ben je nog stijf van de vorige training maar je hebt wel gepland om te trainen vandaag? Doe de oefeningen op een lichter niveau. Stop niet als je een fout of misstap maakt en nog belangrijker: begin gewoon. Ik zie jullie bij het volgend artikel!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page