Tip van de dag: Laat je niet gek maken door de marketing op een voedingsproduct. Geen vetten betekent daarom niet rechtstreeks dat het gezond is. Hetzelfde met 0% suiker. Wat zijn de drie valstrikken op een voedingsetiket waar jij best op moet letten?
Valstrik 1. Het grote aantal ingrediënten.
De mate van bewerking (en daarmee de puurheid van het product) kan je inschatten met te kijken naar de lengte van de ingrediëntenlijst. Wanneer er veel ingrediënten op het product staan, mag je je gerust afvragen hoe bewerkt dit product wel niet is. Hoe minder producten, hoe meer puur het product is.
Valstrik 2. Voedingswaarde per portie.
Laat je niet verrassen door de voedingswaarde die op het product staat vermeld. Meestal wordt een voedingswaarde getoond per 100 gram of 100 ml. Daarnaast geeft het product ook vaak weer hoeveel voedingswaarde per portie. Miskijk je niet op het woord portie. De fabrikant van het product kiest zelf hoeveel een portie is, dus dat kan erg afwijken met wat jij werkelijk als portie beschouwd.
Valstrik 3. Verschil tussen koolhydraten en suikers.
Te vaak kijken we nog naar het aantal koolhydraten en het aantal vetten in een voedingsproduct, terwijl we meer moeten kijken naar het aantal suikers en vezels. Je voedingsplan mag (en moet) koolhydraten bevatten. Het zijn de suikers die we willen vermijden. Meer vezels en minder suikers hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel.
DUS, valstrikken op een voedingsetiket?
Het grote aantal ingrediënten, de voedingswaarde per portie en het verschil tussen koolhydraten en suikers.